söndag 13 april 2014

Lillebrors tröja med giraffer och elefanter

Det är svårt att hinna med bloggen när man alltid har minst tre projekt i gång.
Men nu är i allafall tröjan till lillebror klar och i bruk.
Jag har stickat 5-timmarskoftan för första gång och finner den mycket användbar. Det blir lite lättare med mönstret upptill än när man stickar raglan hela vägen, som jag brukar göra. Det blev ändå raglan ner  mot armhålarna, men det var inte svårt att få till det.

Djuren ritade jag till hans mössa och vantar som jag har visat tidigare här på bloggen. Dom är stickade i samma färger så allt passar ihop. Girafferna fick lite längre hals och ormarna runt hals och handledar fick anpassa sig till uttagningarna.




söndag 2 mars 2014

Bläckfiskmössan

Nu är den klar - bläckfiskmössan. Stickat efter det vanliga mönster till djavulsmössa.

 

Olle med kapuchong

Min dotter bad mig sticka en Olle till lillflickan. Det vore bra med något varmt om halsen och bröstet när hon ligger i åkpåsen. Där kan det annars bli för varmt med ylledräkten. Jag började som vanligt uppifrån och gjorde en kapuchong som jag smalnade in lite till halsen och därefter början till en tröja med uttagningar i fyra hörn. Nu är den klar.
 



Och med lillflickan i!

söndag 23 februari 2014

Polismössa

Sonsonen på 3,5 år vill bli polis och då får man ju ställa upp som farmor.
Jag fick verkligen kämpa ordentligt för att få till polisemblemet som ju ligger över en rad intagningar på djävulsmössan.
Och sedan hade jag räknat lite fel så den blev ju nästan i vuxenstorlek.


Han fick pröva den och jag sa att jag kunde ju göra om den, men han sa lugnt: "Jag tar den iallafall!" och den blir flitigt använd.



Mönstret ritade jag av från polisbilder på nätet

Min fina filt av fyrkanter


 Denna filt stickade jag i höstas. Jag hade köpt riktigt fint ull när garnbutiken skulle stänga, men jag visste inte vad jag ville använda det till. När sedan en väninna i Danmark visade vilken fin filt hon hade stickat så var det ju bara att sätta igång. Dock fick jag räkna ut ordentligt fördelningen mellan färgerna så att jag utnyttjade garnet fullt ut. Jag var uppe på vinden och hittade kontrastfärgerna, rött och grönt, ett par halva nysten som låg och skräpade. Här är verkligen en möjlighet för att få gjort något med garnresterna.
Och man har aldrig mera än 23 maskar på stickorna åt gången.
Detalj


Såhär gör man, på danska, men jag hoppas ni förstår ändå.

Hörn av framsidan
Avigsidan
Det var lite svårt att hålla reda på rätt och avig när jag började och se till att komma rätt till nästa fyrkant. Därför visar jag en bild på avigsidan.

Jag gjorde en liten variant för att inte få hål i hörnen mellan fyrkanterna, när jag väl hade stickat första raden och skulle samla upp maskarna. Helt nede i hörnet plockade jag upp två extra maskar så jag hade 23 på första pinnen. Då blev det en extra intagning av strama maskar som slöt hålet helt.

Det blev en förskräckligt massa ändar att häfta, det får man vara förberett på.


Till sist virkade jag runt av resterna till allt garn var helt slut. Mycket tillfredsställande!

söndag 2 februari 2014

Raggsockor till småttingar DIY

Det kommer så många småttingar i min omgivning, därför jag har förmånen att känna många människor i den åldern där man skaffar barn. Så då vill jag gärna kunne ge en liten present nu och då och alla kan ju inte få vantar. Dessa små raggsockor är lätta att sticka, och man får ju använda den typ av häl som man är van vid.



Sjävl gör jag så som jag lärta av min mamma som undervisade i handarbete i grundskolan. Hon gav mig den boken som hon hade på seminariet på Fyn i Danmark, Gerda Bohn-Jespersen: "Pädagogisk-faglig vejledning i haandarbejde" fra 1937. Där kan man bl a läsa hur man syr på symaskin, en häderlig Husqvarna utan elektricitet!

Men stickbeskrivningarna håller fortfarande och har jag behov går jag till den boken först.
Jag har stickor nr 5 och 24 maskar runt. Järbos Raggi som jag köpte massor av i olika färger när vår lokala garnbutik skulle stänga. Nu har vi fått en ny garnbutik, som är lika trevlig, så lagret fylls på hela tiden.

lördag 1 februari 2014

Baby i ull

Nu är lillan snart en månad och har redan använt solnedgångsdräkten med korpar sedan första gång vi testade barnvagnen för ett par veckor sedan. Vill bara visa hur fint den passar. Jag mätte och mätte när jag stickade och ville att den skulle passa storlek 60 och det stämmer bra. Det är bra det är så kallt så hon kan använde den nu, för den blir snart för liten.

 

Skön tröja uppifrånochner DIY

Äntligen är den klar. Jag köpte garnet för länge sedan när en garnbutik i Linköping hade rea. Ecologico Color, Schachenmayr. Det gick åt 13 nysten och jag var glad att det var 50 % rea, för det var ganska dyrt. Men mjukt och skönt, en härlig tröja att mysa i på vintern, eller en kylig sommarkväll.

När jag stickar tröjor gör jag det alltid uppifrånochner. Jag stickar alltid på rundsticka, ganska lång, därför det blir många maskor innan man är klar till att sticka ärmarna. Om det är en tröja som är öppen fram blir det fram-och-tillbaka, med avigt varannann, men om det är en sweater blir det ju endast avigt i ribben, och det är ju skönast, eller hur? Här gjorde jag en liten snoning innanför kanten. Själva kanten kan man göra på olika sätt. Här stickade jag nr 2 maska avigt på alla omgångar och i kombination med snoningen blev det en helt OK kant. I vanliga fall stickar jag rätt på alla omgångar en kant på ca 5 maskor, som jag har gjort på solnedgångsdräkten med korper i ett tidigare inlägg.



Utifrån stickfasthet räknar jag ut hur många maskor som behövs runt halsen. Antalet ska alltid vara delbart med 4. Till denna tröjan hade jag 16x4=64. Efter ribben börjar uttagningar, 2 uttagningar i varje "hörn", alltså raglan. Varannan omgång tas ut 2 maskor på 4 ställen ända till man är vid armhålerna. Oftast ska man upp på ca 4xmaskantallet från början. Då stickar jag fram till första ärmet och fortsätter över på en mindre rundsticka som jag sedan kan sticka ärmet nästan färdigt på (till sist får jag gå till strumppinnor också för ribben). Nu ska jag ta in och det gör jag med 2 maskor var 3e omgång, då brukar det bli lagom till att jag när ärmet är tillräckligt lång kan ta in några extra för att få det snyggt till afslutningsribben vid handleden. Sedan fortsätter jag på bålen fram till nästa ärmet och stickar det likadant och sedan är det bara att sticka mag-ryggdelen lagom lång. När jag ska göra ribben längst ner brukar jag ta in ca 10% av maskorna för att ribben ska sitta fint in till kroppen och inte bli sladrig.
Om man vill kan man göra ett par extra maskor just i armhålan. Det blir iallafall ett litet hål där som man måste fixa till till sist. Annars är det i stort sett ingen montering annat än att fästa lösa ändar, om man inte, som jag fick göra på dennahär, har gjort en massa knapphål som jag fick sy i knappar till. Det är lätt att göra knapphålen lite för tät och det straffar sig ju när man ska ut och köpa knapparna och sy i dom.


Jag hoppas detta var tillräckligt tydlig beskrivning, annars säg till!

måndag 20 januari 2014

Vantarna kommer här

Någon kommenterade mössan som att den kom ur jungelboken och det gav mig inspirationen till mönstret på vantarna. Tre ormar som slingrar sig runt handen. Se tidigare inlägg för grundbeskrivningen av babyvantar.



Här krävde mönstret 26 maskar runt därför det ska vara delbart med 4 plus eller minus 2 för att mönstret ska förskjutas och spirala sig runt vanten.
Intagningarna till sist fick anpassas till mönstret och blev inte så regelbundet som jag brukar göra. Hade kanske varit bättre att avsluta snabbare, rakt över.
När jag stickade ribbkanten gjorde jag 6 hål, men med 6 maskars mellanrum mellen 3e och 4e  hålet (i stället för 4) Detta hamnade då på ovansidan av handleden.














Här har vi det färdiga resultatet:

Ligger nu på posten på väg till Skåne och lillebror som fryser.

Nästa projekt måste ju rimligen bli en ny mössa till hans storebror.

lördag 18 januari 2014

Djävulsmössa DIY

Nu hade lillebror vusit ur mössa som jag hade stickad till hans storebror, så hans mamma undrade om jag kunde sticka en, gärna matchande i färg till den fina heldräkt som han hade fått av tant Anne-Mette från Norge. Och jag som hade gått helt amok när den lokala garnaffär och köpt massor av Järbos Raggi hittade ett enda nyste av helt rätt färg. Ibland har man tur.
Sedan gäller det att få inspiration till mönster. Det ska passa till personen som ska ha mössan, men också till formen på de fälter som man kan sticka mösnter på och det är där utmaningen finns.
Jag använder alltid beskrivningen från http://www.paapinden.dk/ där man kan ladda ner:
http://www.knittingdane.com/da/strikkeopskrift/djaevlehue-helt-uden-vrang
Man måste ju räkna ut hur många maskar man ska använda utifrån huvudomfånget på barnet och stickfastheten. Enligt min erfarenhet så stämmer metoden och mösserna brukar passa fint. Strecken på ritningen motsvarar in- och uttagningarna.

Mönster till giraff och elefant samt ett palmträd som ligger i intagningen.
På god väg

Färdig med snören och  "hästtömstopp"

Och nu återstår bara att skicka mössan till lillen så han inte fryser öronen.


lördag 4 januari 2014

Babyvantar DIY

Babyvantar
Dessa vantar stickar jag ofta som present till nytillkomna småttingar i vänkretsen. Min mamma berättade hur hon som nybliven mamma i 1946 skämdes över att behöva ge sin lilla dotter sockor på händerna under den smällkalla isvintern, därför man inte kunde få tag i vantar i så små storlekar. Därför var det alltid hennes present när det skulle ges barnsängsgåvor.
Jag använder numera ull som kan tvättas vid 40 grader till allt jag stickar till barn.
Jag gör såhär: stumpstickor 3,5-4, 24 maskor, 1 avig(vrang på danska) 1 rätt, 12 omgångar.
På 13. omgången gör jag ett hål efter varannan räta (slå tråden korsad runt stickan och stick två maskor ihop), det ger 6 hål (viktigt att det är jämt antal hål). Stick en omgång r/a till och därefter slätstickning 15 omgångar. Sedan stickar jag som när jag avslutar en strumpa, 4 intagningar varannan omgång till halva antalet maskor är kvar, därefter 4 intagningar på varje omgång. Man kan göra detta på olika sätt beroende på vilken form med vill ha på vanten. Sedan gör jag ett snöre och är klar. Ca en timme per vante.

torsdag 2 januari 2014

Solnedgångsdräkten med korpar

Nu blev den klar, äntligen, vinterdräkten till lillan som vi fortfarande väntar på ska komma.
Hennes mor beställde en tröja i solnedgångsfärger med korpar på. Jag la till en kapuchong och fortsatta sticka till den slutade med sockar. Korparna hade jag fotat tidigare på en fågeltur till Öland. Jag la maximal kontrast i Photoshop och skrev ut dem. Sedan överförde jag dom till rutigt papper och då var det bara att sticka. Den som sittar på trädet nertill på ryggen hittade jag på nätet, därför jag hade ingen bild på en sittande korp, de är ofta ganska svåra att komma nära inpå.

 

 
Vingfjädrarna och lite vid profilerna har jag broderat på till sist.

Nu fattas bara lilltösen som ska ha den på!